Pinot blanc 2017

Elegáns, zamatos fehér bort ad, minden évben jó minőséggel. “Megbízható, mint egy svájci óra”.

A mi Pinot blanc-unk:
„Világos aranysárga szín. Illatában érett őszibarack és körte, valamint leheletnyi ásványosság jelentkezik. Kóstolva száraz, kerek savérzet, húsos test, ásványos aromák jellemzik. Salátákhoz, valamint fehér húsú szárnyasokból és halakból készített fogásokhoz ajánlom kísérőként.” /Kovács Antal sommelier/

 

Tramini 2018

Az illatos szőlőfajták közé soroljuk. Mára kissé háttérbe szorult. A divat az Irsai Olivért emelte a magasba. 

A mi Traminink:
„Világos aranysárga megjelenés. Illatában tömény ásványosság, licsi és rózsa teszik tiszteletüket. Kóstolva száraz, harmonikus savérzet, húsos test, a fajta jellegzetes, de a megszokottnál diszkrétebb, elegánsabb, összetettebb aromái jellentkeznek. Igazi boregyéniség és nagyszerű ételkísérő. Jelent pillanatban a hazai tramini borok egyik legszebbikét tisztelhetjük e nedűben. Szóval ad egy sallert, na. Zöldség alapú fogásokhoz, zöldség krémlevesekhez, spárgából készített fogásokhoz, valamint hal és szárnyas ételekhez ajánlom kísérőként.” /Kovács Antal sommelier/

Pinot noir rozé 2018

Mély lazac színű megjelenés. A bor illatában aszalt piros bogyósgyümölcsök és szamóca jutnak érvényre. Kóstolva száraz, kerek savérzetű bor, sűrű szövésű-, brutális test, krémes felszín, szamócát idéző aroma jellemzik. Boregyéniség a javából, amely elsősorban Bor, s csak másodsorban rosé. A bort kacsa, liba és sertés ételek mellé, pörköltekhez, paprikásokhoz, halászléhez ajánlom kísérőként.”  /Kovács Antal sommelier/

Sakk Matt 2017

Gyümölcsös világa könnyednek tűnik, de a 14 %-os alkohol tartalma miatt gyorsan elveszíthetjük a játszmát…

„Intenzív bíborvörös szín. Illatában határozott virágos tengely játssza a főszerepet, fekete bogyós gyümölcsök elegáns kiegészítésével. Kóstolva száraz, izmos-, vibráló test, fiatalos tannin, erő és virág-gyümölcs tengelyen mozgó ízaromák jellemzik. A korty hosszú. Egyedi karakterű, különleges vörösbor. Kacsa, liba, sertés, bárány és vadsültek mellé, illetve marhából és vadakból készített ragus ételekhez, fehér penészes lágysajtokhoz ajánlom kísérőként.” /Kovács Antal sommelier/

Retur 2018

Egy kis szójáték a két szőlőfajta nevével, amikből a bor készült. 

Menoire és Turán: menoiRETURán. 

Keleti fűszer bazár és egy mediterrán este hangulata árad belőle. 
Közepes intenzitású bíborvörös szín. Illatában gazdag, fűszeres karakter viszi a prímet, amit finom virágos aromák és lédús fekete bogyós gyümölcsök egészítenek ki, szépen. Kóstolva száraz, izmos test, bársonyos tannin, tűz és gazdag virág-gyümölcs tengelyen mozgó ízaromák jellemzik. A korty hosszan búcsúzik. Egyedi karakterű, különleges vörösbor. Kacsa, liba, sertés, bárány és vadsültek mellé, illetve marhából és vadakból készített ragus ételekhez, fehér penészes lágysajtokhoz ajánlom.” 
/Kovács Antal sommelier/

Szerda Este 2019

Közepes intenzitású, rubinvörös színű bor. A bor illatában a Menoir virágos karaktere és Pinot noir összetéveszthetetlen fűszeressége játsszák a főszerepet. A bort kóstolva száraz, pikáns savérzet, simogató tannin, húsos test, szépen árnyalt-, fűszeres ízaromák jellemzik. Komplex vörösbor – egy igazi “veres”, amely “jól csúszik” és nagyon sokoldalú ételkísérő. Kacsa, liba, sertés és bárányfogások mellé, vadszárnyasokhoz, máj- és belsőség alapú ételekhez, valamint fehér penészes lágysajtokhoz ajánlom kísérőként ezt a bort!” /Kovács Antal sommelier/

Egri Turán 2017

Az egri borvidéken festő szőlőnek nemesített “helyi” szőlőfajta. Ezzel kívánták mélyíteni az egri borok színét. (Ezért a mély sötét lilás szín.) Illatában a vadrózsa és parfümösség uralkodik. Ízében trópusi gyümölcsök és fűszerek kavalkádja.
Önálló borként igen ritka. 

“Fekete szín, vékony ciklámen széllel. Intenzív illatában rózsa, ibolya, szőlő és keleti bazárok fűszerei jelennek meg parádés koncentrációban. Kóstolva száraz, kerek savak, gazdag-, puha tannin, kirobbanó fűszeres ízek jellemzik. Utóíze hosszú, percekig szűnni nem akaró.  Marha, bárány, kecske, muflon, illetve vadételek mellé, valamint érlelt, kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként”. /Kovács Antal sommelier/

Pinot noir 2016

“Színe közepes intenzitású rubin. Illatában a “pinot-fűszerek” mellett az egerszalóki dűlők ásványos üzenete jelenik meg a borban. Kóstolva száraz, savai elevenek, a bor tanninja finoman simogat, szerkezete nagyszerű alapokon áll. Hosszú utóízében az ásványok és a gyümölcsök karöltve jelennek meg. Ez a bor pinot noir rajongóknak egyenesen kötelező tétel, mely a szőlőfajta hírnevét úgy képes tovább öregbíteni, hogy közben a termőhely is hozzá teszi mindazt, amit csak ez a hely tudhat… A bort 15-16°C-on fogyasztva sertésből, bárányból, vadszárnyasokból készített fogásokhoz, máj alapú étkekhez és fehérpenészes lágysajtokhoz ajánlom kísérőként.”/Kovács Antal sommelier/

Egri Merlot, „Mrs. O'Baskhy” 2016

“Intenzív rubinvörös szín. Illata áfonyára, málnára, virágokra, fűszerekre emlékeztető jegyeket hordoz, s mindezt egy lekváros gyümölcsösség öleli körül; nagyon vagány. Kóstolva száraz, kerek savak, simogató tanninérzet, erős tartású test, fűszeres ízaromák jellemzik. Brutál test, de nem esik túlzásba. Szinte rá lehet harapni. Fiatal, mégis érett bor; készen áll a fogyasztásra. 17-18 fokon fogyasztva sertés, borjú, marha és vad sültek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként” /Kovács Antal sommelier/

Egri Cabernet Franc „Mr O'Baskhy” 2016

“Intenzív bíborvörös megjelenés fekete maggal. Illata mély, összetett, finoman árnyalt, fekete bogyósgyümölcsök játsszák benne a főszerepet: fekete ribizli, feketeszeder és áfonya felvezetésével, málna, meggy és likőrösség lép a színre. Kóstolva száraz, kerek savak, gazdag – ma még fiatalosan viselkedő – tannin, gazdag-, húsos test, finoman melegítő alkohol, hömpölygő, hosszan búcsúzó, gyümölcsös ízaromák jellemzik. Nagyszerű bor, igazi ritkaság, egyéniség a javából. Különleges alkalmakra javaslom. Bárány, marha és vadsültek mellé, valamint kemény sajtokhoz ajánlom kísérőként.” /Kovács Antal sommelier/

Tiszta Lap 2018

A bor intenzív rubinvörös megjelenéssel bír, fekete maggal. Illata szépen árnyalt, sokrétegű, olyan, mintha erdei gyümölcs likőrt vizsgálnánk a borospohárban. Az illat málna, feketeszeder és áfonya felvezetésével indul, majd meggy és szamóca lép a színre. A bor kóstolva édes érzetű, gömbölyű savak, gazdag – sejtelmesen puha – tannin, telt-, húsos test, határozottan melegítő alkohol, hömpölygő-, hosszan búcsúzó gyümölcsös ízaromák jellemzik. Szinte példa nélküli borkarakter, olyan ritka, mint a fehér holló. Ez a bor egy igazi hiánypótló a gasztronómia számára. Gyümölcsös vadételek, gyümölcsös kacsamell, vagy éppen keleti fűszerezésű bárány mellé kötelező tétel, rúzsos sajtokhoz parádés. De a bor legnagyobb felütése kétségtelenül az, hogy végre elérhető egy olyan vörösbor, ami egyeduralkodónak mondható, ha csokoládés desszerthez szeretnénk Bort küldeni az asztalra!” /Kovács Antal sommelier/

 

Ante Portas 2013

Az első randevú. Ismerkedtünk a területtel, a hellyel. Két év hordós érlelés után palackoztuk. “Birtokbor”, Cabernet gerinccel, Merlot-val, Turánnal, Menoire-al fűszerezve.

Szikár, egries jegyek, hűvös gyümölcsös ízek jellemzik.

Ante Portas 2015

Egy “mediterrán” évjárat ajándéka. Az első szomolyai évünk. Két év hordós érlelés után az aromák egymásba simultak. Gyümölcsbomba, elsősorban epres aromákkal. Cabernet gerinccel, Merlot-val, Turánnal fűszerezve.